3. Mengenal Diri dapat Mengenal Tuhan


3. Mengenal diri dapat Mengenal Tuhan, setelah mengenal Tuhan dia tidak mengerti lagi terhadap dirinya.

Makrifat itu ta’alluq ( berhubungan ) dengan pengenalan terhadap diri. pengenalan diri berhubungan pula kepada pengenalan terhadap Allah. Selanjutnya bila seseorang itu sudah makrifat kepada Allah, barulah dia menyadari bahwa dia sendiri sebenarnya tidak mempunyai pengetahuan apa-apa. Hadist Rasulullah :

” ‘Arafukum Birabbihi ‘Arafukum Binafsihi”

Artinya : ” Orang yang benar-benar makrifat kepada Allah, adalah yang lebih mengerti/ kenal terhadap dirinya “

Makrifat adalah ” Kasaf “ yang maksudnya, terbuka baginya hakikat segala sesuatu ini, Fana dirinya, kemudian fanalah fana itu sendiri, artinya bukan dirinya sendiri yang memfanakan, tetapi Allah-lah yang memfanakannya. Dari Tingkat ini langsung mencapai tingkat Baqo Billah,

yang maksudnya, Allah meliputi segala-galanya.

Akan terasa kemanisan dan keindahannya, lebih manis dari pada gula, lebih indah dari pada yang indah. Tentang Fana ini, dapat kita bagi dalam 3 tingkatan.

 1. FANA ILMU : Fana segala sesuatu ini pada hakikatnya, dilihat dari segi ilmu dan pengetahuan anda.
 2. FANA ‘AIN : Fananya segala sesuatu ini, sepanjang pandangan mata hati anda.
 3. FANA HAQ : Fana dalam arti sebenarnya, fana dirinya dan fana yang dilihatnya menurut pengertian hakiki.

14 comments on “3. Mengenal Diri dapat Mengenal Tuhan

  • lebih mengerti/ kenal terhadap dirinya “,,,,,,,supaya yg keluar terhadap diri adalah sifat ketuhanan,,,,,,(akhlak yg mulia)

   Suka

 1. lewat kita mengenal diri maka kita akan mengerti diri,dan paham diri serta tahu diri siapa diri kita dan siapa tuhan itu sndiri..maka dirimu akan mencapai pd sebuah tingkat kesadaran yg tinggi sebagai makhluk dan menjadi hamba yg sepenuhnya hamba

  Suka

 2. Bagaimana kita hendak mengenal Allah. Kenallah diri. Mana yang di katakana dri? Ada kah diri itu jasad? Harap mendapat pencerahan soalan ini. Bukan kah diri kita tidak ada (tidak wujud) kerana yang wujud hanya Allah (sifat Wujud) dalam sifat 20. Jika kita wujud dan Allah pun wujud maka sudah ada dua wujud. Hukum nya Syirik, dosa yang tidak bolih di ampunkan Allah. Jika kita tidak ada bagaimana hendak mengenal yang ada kerana yang bolih mengenal yang ada itu ada lah yang ada. Mohon pencerahan supaya pemikiran tidak bercelaru. Terima kasih

  Suka

  • Maha Suci Allah.. pada hakikatnya pengenalan kepada diri adalah pengenalan Kepada Allah yg berada pada diri insan.. pengenalan bahwa wujud insan hanyalah semata2 wujud Allah.. pengenalan diri sebenarnya adalah menafikan diri.. bukan mengambil sudut pandang bahwa diri adalah wujud tersendiri dan Allah adalah wujud tersendiri.. melainkan wujud insan adalah wujud Allah secara hakiki..
   sekali lagi pengenalan kepada diri bermakna MENAFIKAN DIRI.. sehingga terbuka hijab kepada Allah..

   Suka

  • Diri yg dimksd adalah Al isanul..
   Hal pertama yg hrs dipshami adalah Ahad nya Allah..
   Perhatikan apa yg ada pada diri kita masing2.. Meskipun kita jamak.. Tp kita adalah nafsi (ahad) pada tiap2 diri kita sendiri.. Kita mendengar.. Melihat.. Berfikir.. Merasakan dari diri kita sendiri.. Bukan dgn milik org lain.. Ini pengenalan pertama kpd ahad nya Allah..

   Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s